Na ovom mestu u Beogradu je ubijen knez Mihailo Obrenović: Događaj koji je obeležio našu istoriju (FOTO)
Mesto ubistva kneza Mihaila Obrenovića, Foto: Beograd.rs

beogradska riznica

Na ovom mestu u Beogradu je ubijen knez Mihailo Obrenović: Događaj koji je obeležio našu istoriju (FOTO)

Grupa zaverenika ubila ga je u Košutnjaku, nedaleko od Hajdučke česme

Objavljeno:

U Košutnjaku 1868. godine u atentatu je stradao knez Mihailo Obrenović, a danas se na mestu njegovog ubistva nalazi spomen-obeležje

Knez Mihailo Obrenović je vladao Srbijom od 1839. do 1842. i od 1860. do 1868. godine i bio je poznat kao apsolutistički vladar. Za vreme njegove druge vladavine turska vojska povukla se iz svih srpskih gradova.

PR
foto: Beograd.rs

U našoj istoriji upamćen je i kao vladar kom su 1867. godine predati ključevi Beograda, čime se grad oslobodio turske vlasti. Beograd je za vreme njegove vladavine postao srpska prestonica, a knez Mihailo zaslužan je i za privredni i kulturni razvoj grada.

Knez Mihailo Obrenović preselio je prestonicu iz Kragujevca u Beograd.

Grupa zaverenika ubila ga je u Košutnjaku, nedaleko od Hajdučke česme 1868. godine, a ubrzo nakon njegove smrti nastala je ideja o podizanju spomen-obeležja na mestu stradanja.

PR
foto: Beograd.rs

Spomen-obeležje na mestu pogibije kneza Mihaila pripada Topčideru, kulturno-istorijskom prostoru koji predstavlja dobro od izuzetnog značaja.

Prvobitna zamisao je bila da se na mestu pogibije postavi memorijalna kapela, a ovaj predlog dao je ruski skulptor Mihail Osipovič Mikešin. Ova ideja nije zaživela, a na mestu ubistva postavljena je kamena ploča sa isklesanim natpisom: „Tvoja misao poginuti neće.”

PR
foto: Beograd.rs

Ploča je sklonjena, a mesto pogibije kneza Mihaila obeleženo je gvozdenim ogradama. Ministarstvo građevine Kraljevine Srbije je 1912. godine podiglo kamenu ogradu koja orkužuje gvozdene šipke, i time dodatno označava mesto ubistvo.

PR
foto: Beograd.rs

Tokom 2020. godine spomen-obeležje je restauirano i predstavlja simbol Beograda i sećanje na znamenitog vladara, a najpoznatija beogradska ulica nosi njegovo ime.

Bonus video:

03:16

POSTOJI VERZIJA DA KNEZ LAZAR NIJE POGINUO U BICI NA KOSOVU! Istoričari komentarisali čuvenu bitku i postupak VUKA BRANKOVIĆA

(Espreso/Gradonačelnik.Beograd.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.